Somsen Invites ... Marc van Roon en Joost Patocka
Datum
30 mei
Zaal open
20:00
Aanvang
20:30
Organisatie
popUPop ism Jazz in Wageningen
Tickets
€ 5 | 10

Somsen Invites ... Marc van Roon en Joost Patocka

Op donderdag 30 mei a.s. vindt de laatste Jasper Somsen Invites … plaats voor dat Wageningen zich op gaat maken voor een heerlijke zomer vol kunst en cultuur. Dit keer zijn pianist Marc van Roon en drummer Joost Patocka te gast in de succesvolle concertserie.

De carrière van meesterpianist Marc van Roon is er een met een goudenrandje. Nadat hij op zeer jonge leeftijd afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag vloog hij letterlijk door naar New York om verder te studeren bij de grootmeesters, zoals Barry Harris. Gauw daarna trad hij op met jazzlegendes zoals Clark Terry, Dave Liebman, Art Farmer en Charlie Mariano. Hij was in die periode tevens te gast in het toenmalig goed beluisterde radioprogramma Tros Sesjun, met Jasper Blom, Tony Overwater en Wim Kegel. De toentertijd jonge talenten in deze formatie bleken een generatie jazzmusici te zijn die tot op de dag van vandaag zijn invloed heeft op de Nederlandse jazzmuziek. 

Marc staat bekend om zijn succesvolle samenwerkingen met saxofonist Tineke Postma, trompettist Eric Vloeimans en vocalist Fay Claassen. Als producer en pianist won hij twee Edisons voor de albums van Tineke Postma “The Dawn of Light” en “Sonic Halo” (feat. Greg Osby). Daarnaast schreef hij composities voor het Nederlands Dans Theater en het Nationaal Ballet. Niet zo bekend in Nederland, maar wel in Azië is het jarenlange succes van het European Jazz Trio, waarmee hij sinds 1995 door Japan, Taiwan en Zuid-Korea toerde en vele albums opnam. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de conservatoria in Den Haag, Utrecht en Groningen en richtte hij de creative artistic consultancy group “Art in Rhythm” op, dat wereldwijd trainingen en seminars geeft waarbij jazz en improvisatie wordt gebruikt voor het ontwikkelen van leiderschap binnen het bedrijfsleven.

Drummer Joost Patocka is niet weg te denken uit de (inter)nationale jazzscene. Zijn prachtige discografie en vele samenwerkingen bevat de grootste namen uit de Nederlandse jazzgeschiedenis, waaronder Rita Reys, Ruud Jacobs, Benjamin Herman, Piet Noordijk, Hans Dulfer, Jesse van Ruller, Ruben Hein, Francien van Tuinen en The Beets Brothers. Hij is al jaren het creatieve brein en organisator van de succesvolle jazzconcerten in zijn woonplaats Aartswoud, dat enigszins vergelijkbaar is met Jazz in Wageningen. Een van zijn nieuwste initiatieven in Aartswoud is het Trommel Festival, dat onmiskenbaar de drummer als centrale rol heeft in het programma. Joost zijn spel is altijd messcherp, interactief, doorspekt met humor en swingt als een dolle.  

Net zoals de vorige Jasper Somsen Invites … begint het concert om 20:30 uur (twee sets, met pauze). “Kies zelf”-tickets (€ 5/10) zijn te koop via www.jazzinwageningen.nl. Dit LoburgLive concert wordt georganiseerd in samenwerking met Jazz in Wageningen en PopUPop.