POPUPOP denkt beperking om tot kans met flexibele podiumformule

Van donderdag 23 januari tot en met zaterdag 25 januari organiseert POPUPOP samen met Popcultuur Wageningen, Loburg, Daniëls, MiniCulture en Unitas een heus pop weekend. Het is het startschot van een moedige poging om popmuziek en dance de komende jaren meer ruimte te geven in Wageningen. 

Op donderdag begint powerpopduo Ciao Lucifer in Café Daniëls, een dag later speelt rockband Queen’s Pleasure in Loburg en op zaterdag draait MiniCulture op een clubnacht in Unitas. 

POPUPOP heeft zichzelf als doel gesteld om acts van het nationale clubcircuit ook naar Wageningen te halen. En de naam zegt het al, dat wil ze doen door steeds op andere plekken te programmeren. “De stad is ons podium” is haar slogan en dat neemt ze letterlijk. Kroegen, jongerenvereniging Unitas, de plaatselijke schouwburg, een tijdelijk leegstaand pand, het staat allemaal op het programma. 

Feitelijk is POPUPOP uit nood geboren. En die nood is hoog in Wageningen, zo concludeerde De Gelderlander eind vorig jaar nog in een verhaal over het plaatselijke uitgaansleven. Belangrijk breekpunt waren de problemen binnen jongerenvereniging Unitas, die tot 2009 een reguliere pitstop was voor bands die in het Nederlandse clubcircuit toerden. Uiteindelijk stopte Unitas dat jaar als poppodium en ontstond er een gat in het popaanbod. Waar de popzalen in andere steden een stap naar meer en groter maakten, viel het in Wageningen plots stil. 

Velen probeerden het gat weer te dichten; Popcultuur Wageningen, Boabab Music, Loburg, MiniCulture, Popup Club, allemaal hielden ze jarenlang moedig de vlam brandende, maar wisten ze geen groots vuur meer te maken. Zo ontstond in 2017 het idee om van het oude postkantoor in het centrum van de stad een plek voor popmuziek en jongerencultuur te maken. Een podium, maar ook oefenruimtes, gevuld door al die organisaties die al jaren als nomaden de stad doorkruisten met hun concerten en feesten. Het prijskaartje dat het haalbaarheidsonderzoek aan dat idee hing was echter ver buiten de horizon die de gemeente voor ogen had toen ze het plan liet doorrekenen. En zo was er een nieuwe nood geboren nog voor de oude was opgelost: een willige gemeente, maar met een begrensd budget: maximaal 125.000 per jaar. 

Na anderhalf jaar van veel gesprekken met betrokkenen en de gemeente kwam daar uiteindelijk POPUPOP uit voort, geïnitieerd door stichting Wagening Live en gesteund door al die partijen die het eerder op eigen kracht hebben geprobeerd; Popcultuur Wageningen, MiniCulture, Baobab, De La Niets, Unitas, maar ook een aantal kroegen en de plaatselijke schouwburg schaarden zich achter het plan. Het was voor het college en de raad een verbond dat het vertrouwen en budget kreeg: de komende twee jaar 75.000 per jaar en na een evaluatie nog twee keer 100.000 per jaar.

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin wor