POPUPOP kijkt terug op een goed jaar

POPUPOP kijkt terug op een goed jaar

Begin 2020 begon popzaal zonder eigen podium popUPop aan een missie om het nationale clubcircuit weer naar Wageningen te halen. Niet altijd naar Nijmegen, Arnhem of Utrecht voor al die bandjes, maar gewoon ergens in Wageningen, dat was het doel. Maar we hadden ons lanceringsfeest nog niet achter de rug of corona legde alles lam. 

We hadden het ons natuurlijk heel anders voorgesteld toen we begonnen. Toen begin maart de eerste lockdown een feit was, konden alle plannen voor 2020 definitief de prullenbak in. Het duurde tot begin mei voor we de draad voorzichtig weer durfden op te pakken. We hebben ons gepresenteerd als flexibele organisatie en dat moesten we meteen bewijzen door het roer nog voor we echt begonnen waren volledige om te gooien. Dat deden we door vanaf mei hele kleine exlcusieve bosconcertjes te organiseren: één artiest, drie bezoekers, 15 minuten ergens in het bos, onversterkt. Het was totale waanzin natuurlijk. En toch ook precies waar mensen naar smachtten. Er gebeurde iets, hoe klein ook. Je kon echt voelen dat het zowel de bezoekers als de artiesten moed gaf.

Niet veel later sprong popUPop ook gretig in bij de inkleuring van de Wageningse Cultuurzomer en organiseerden we samen met Jazz in Wageningen jazz club diner shows in Loburg. Beide initiatieven waren echt een geschenk. Het was vooral heel bijzonder hoe ook daar de wil om iets voor elkaar te krijgen zoveel partijen met actiebereidheid bij elkaar bracht en zorgde voor energie. Op een rare manier maakte corona daar iets mogelijk dat normaal gesproken niet zo makkelijk was gelukt.

Als klapper op de vuurpijl openden we met een concert van Robin Kester de Grote Kerk als evenementenlocatie. Mede dankzij al deze samenwerkingen wisten we alle in 2019 gedane beloftes waar te maken, ondanks corona. Als je ons dat in april had verteld, hadden we je echt vierkant uitgelachen.

Vooruitkijkend zijn we ook voorzichtig optimistisch. Maar we rekenen ons zeker nog niet rijk. In onze sector gaat het echt nog wel even duren voor we volledig ‘genezen’ zijn van corona. Een band als Ten Times A Million met 24 bezoekers in Loburg of een groep als Fuse met 50 in de Grote Kerk, dat is nog steeds behelpen. Het is een zegen dat we als organisatie de ruimte krijgen om dat toch mogelijk te maken voor Wageningen. En als we dan kijken naar wat we nu voor de komende tijd op ons programma hebben staan - Wies, Fuse, Luwten, EUT, Yin Yin, DeWolff - durf ik wel te stellen dat je die zonder popUPop niet in Wageningen had kunnen zien. En dat is wat we voor ogen hadden. Dus ja, alles bij elkaar zie ik dat lichtpuntje aan de horizon steeds feller schijnen.

Op naar een tweede mooi jaar waarin we met popUPop meer mooie dingen voor je naar Wageningen mogen halen!