Title image

over ons

Van postkantoor naar popupop

Hoe het einde het begin werd

Soms staan alle seinen tegelijk op groen en lijken voorheen onvoorstelbare zaken plots heel logisch. Wat eind 2017 begon als een schier onmogelijk plan om van het oude postkantoor een popzaal te maken, leidde eind 2019 tot groen licht voor een serieuze structurele investering in het popklimaat van Wageningen.

Schermafbeelding 2019-12-30 om 12.57.59

Het postkantoor was een droom: een eigen plek voor livemuziek en alles wat daarbij komt kijken. Een burgerinitiatief van Stichting Ondersteuning 
Livemuziek Wageningen en de stichting Eugeia Fonds leidde tot een gedegen haalbaarheidsonderzoek, met de conclusie dat deze plek binnen de financiële kaders van het moment onhaalbaar was. Die tegenslag was gek genoeg het begin. Dankzij het onderzoek landde het besef dat de breed gedragen wens voor meer live muziek in de stad niet te verwezenlijken is zonder een serieuze investering.

popupop​ wil een deel van de programmering van het nationale clubcircuit weer naar Wageningen halen in samenwerking met bestaande podium-locaties en onafhankelijke organisatoren. Ze brengt samenhang in het aanbod en bewerkstelligt samenwerking tussen verschillende partijen. Dit alles doet ze door zelf programmering te initiëren in samenwerking met partijen, deze programmering te promoten en het risico af te dekken.

Feitelijk werken we toe naar een poporganisatie die straks klaar is als zich weer een ‘postkantoorkans’ voordoet. Want de realiteit die zich via het haalbaarheidsonderzoek aandiende was niet alleen financieel. We moesten met zijn allen ook erkennen dat als er nu een gebouw zou zijn waar we elke donderdag, vrijdag en zaterdag 400 mensen zouden kunnen ontvangen voor een feest of concert, er eigenlijk geen natuurlijke hoofdbewoner is. Simpel gezegd: wie moet dat dan gaan doen? Geen van de organisaties durfde daar volmondig ‘ja’ op te zeggen.

popupop is het uiteindelijke resultaat: het antwoord op de vraag 'wat kunnen we wel met het budget dat we op dit moment kunnen vrij maken?'

IMG_0762

De volgende keer zal er wel iemand ja zeggen als het goed gaat: popupop. En om dat waar te kunnen maken, heeft de gemeente ons de komende jaren gegeven om nu al te beginnen met wat we hebben: veel goede en onafhankelijke organisatoren, flink wat plekken die – soms met een kleine aanpassing – prima gebruikt kunnen worden voor een concert of feest met Dj line-up en een coalitie van partijen die de uitdaging aan durft te gaan.

Door nu te beginnen, te experimenteren, te ervaren wat wel en wat niet werkt, en waar en wanneer iets werkt, bouwen we met zijn allen aan die organisatie. En door het te doen samen met al die verschillende partijen, bepalen we samen wat popupop wordt.