Songlines: Op zoek naar de grondtoon van Wageningen

popUPop vraagt artiesten om de muziek waaruit Wageningen en omgeving ooit is ontsproten al lopend terug te vinden en op te nemen om zo een nieuwe landkaart te maken. Muziek als een kaart die je gidst door het landschap en je leidt langs plaatsen, gebouwen, objecten, gelijken en gastvrijheid en zo dichterbij 'the dreaming' van onze regio brengt.

 

 

kaart remco 1

Derde Songlines met Remco de Kluizenaar in samenwerking met WUR laat je door de muren van de universiteit luisteren!

Songlines blijft een project van zoeken. Letterlijk en figuurlijk. Begonnen als poging om iets te bieden op momenten dat niks meer mocht, is het dankzij achtereenvolgende kunstenaars inmiddels een muzikale zoektocht geworden naar het geluid van de omgeving, van fysieke plekken. En wie kun je daarvoor beter benaderen dan geluidskunstenaar Remco de Kluizenaar!

Remco (wij mogen Remco zeggen ;) stortte zich - ook dankzij zijn artist in residence bij de WUR - vol overgave op een enorm ambitieus project. Conceptueel is het echter heel eenvoudig: als je over de campus loopt, zou je zo graag horen wat er achter de ramen van die immense gebouwen gebeurt. 

Dat is precies wat Remco heeft gebouwd en gecomponeerd! Hij sprak uitvoerig met mensen die werken aan de eiwittransitie, vroeg hen ook een geluidsbijdrage te leveren dat resoneert met de onderzoeken die ze uitvoeren, en combineerde de interviews en de geluiden tot een soundtrack die je alleen kunt horen als je over de campus loopt! Met recht het geluid van de plek, letterlijk gekoppeld aan de locatie! Wat ons betreft voor eeuwig!

We nodigen je uit om de audio route zelf te lopen en ervaren:

Luister zelf

Geen woord kan beter uitleggen wat Remco heeft gemaakt dan een klein voorbeeldje:

Doe de soundwalk zelf

Meer over Remco

Remco doet veel meer. Kijk op zijn website en ontdek andere projecten of schakel hem in om bij jou iets bijzonders te creëren.

 

Wie wat bewaart, heeft wat! Subterranean Street Society Songline nu online

Na de start van ons Songlines project in mei, waarbij we op zoek gaan naar de grondtoon van Wageningen, kwam afgelopen zomer Subterranean Street Society als tweede muzikale gouddelver op bezoek in Wageningen. In wat een natte dag leek te worden, liepen we met een klein gezelschap door de Wageningse Uiterwaarden en het centrum van de stad, om te eindigen in het Heerenstraat Theater, waar Louis een bijzonder intiem optreden gaf voor het publiek dat aansluiten naar de geweldige en toepasselijke film Nomadland ging.

We hebben de opname en de route bewust vastgehouden. Ten eerste omdat we het je graag wilden geven als opwarmer voor een concert van de band Subterranean Street Society, in december 2021. Maar ook omdat in deze wisselvallige tijden het heel fijn is om nog iets achter de hand te hebben voor zware tijden. De aankondiging van strengere maatregelen die onze agende de komende drie weken leeg veegt, is wat ons betreft een goed moment.

Songlines 2 routekaart
IMG 20210701 173024 Bokeh
 

 
songline 1

Arnold de Boer vindt de eerste 3 routes!

Onze eerste Songlines-gast was natuurlijk bedenker Arnold de Boer aka Zea, tevens frontman The Ex. Hij startte op 13 mei 2021 met zijn eerste wandeling, waarna hij zich in de tot studio omgetoverde Magirus van de Maakfabriek terugtrok om op te nemen. En de dag erna weer. En daarna nog een keer. Drie dagen lang liep hij uiteindelijk en nam na elke wandeling meerdere improvisaties op.

Op zaterdag 15 mei lichtte De Boer zijn grondidee toe en gaf een kleine impressie van hetgeen hij heeft opgenomen. Samen met de Boer werken we nu aan een selectie van opnames die we binnenkort zullen publiceren.

IMG 20210515 155417