STREET ART VRIJPLAATS IN DE RIJNHAVEN!

Tijdens de zomer van 2021 hebben wij samen met de Gemeente Wageningen, Thuis Wageningen, Solidez, Astrant Ede, Bruil, van Leusden Transport en Cultuur On Tour een street art project georganiseerd in de Rijnhaven. Tientallen professionals hebben de grijze industriële muren getransformeerd in een street art gallery. Wie deze muur afloopt en na de groene hijskraan naar links gaat vind de Hall of Fame waar iedereen los mag gaan met diens eigen graffiti bussen. Wees niet getreurd als na een week iemand anders over jouw art heen gaat, dit is juist het dynamische aspect van de vrijplaats waardoor die gaat leven!

Rijnhaven 2
rijnhaven2
rijnhaven 4
rijnhaven

Afgelopen vijf jaar heeft het streetart-team van poppodium Astrant (Ede) druk aan de weg getimmerd met het inkleuren van Ede. Talloze onaantrekkelijke plekken zijn omgetoverd tot prachtige kunstwerken. In samenwerking met lokale, nationale en internationale kunstenaars zijn er in vijf jaar tijd meer dan 100 muurschilderingen aangebracht op verschillende plekken in Ede. Niet alleen kregen, muren, silo’s en tunnels een veel mooier uiterlijk, ook wist Astrant de gemeente Ede en haar bewoners te overtuigen dat streetart niets met vandalisme en hangjongeren te maken heeft, maar een positieve kracht is, die kan bijdragen aan een betere leefomgeving.

Dit verhaal heeft Wageningen ook bereikt. Tijdens de zomer kon je een tiental artiesten aan het werk zien, mensen van naam in die subcultuur, elk met een trappetje en een boel verfbussen en lakrollers op de grond. Je kon er verschillende muurschilderingen zien - van Mondriaanachtige abstracties tot schedels, letters (‘pieces’), graphic novel achtige, een Samoerai, zelfs fotorealisme. Er was weer iets bijzonders te beleven in de Wageningse haven, en dat is zeldzaam op die plek, waar normaal niets gebeurd. Het is een verdoemhoekje van de stad, vaak genoemd als een van de lelijkste plekken. Totdat de zomer van 2021 daar verandering in bracht.  

Nu kunnen we op dit project voort blijven bouwen en de haven tijdens de zomerdagen vullen met muziek en mensen blijven stimuleren de Hall of Fame te gebruiken om hun eigen talenten te ontplooien. Loop langs de muur, laat de kunstwerken op je inwerken en maak je eigen op de Hall of Fame. Deze muur is te vinden aan het einde van de eerste muur, voorbij de groene hijskraan en dan de eerste afslag naar links.