STREETART VRIJPLAATS IN DE RIJNHAVEN!

Wat begon als een streetart jam in de zomer van 2021, samen met Astrant Ede, Cultuur On Tour en de Gemeente Wageningen en met medewerking van Thuis Wageningen, Solidez, Bruil en van Leusden, is in 2022 een street art hangout geworden en in juli van dat jaar geconsolideerd in het urban arts festival Aan Hogerwal. Precies een jaar na dat eerste weekend konden we begin juli 2022 vieren dat er al een zestal jams zijn geweest met steeds weer nieuwe talenten die hun kunsten botvierden op de muren van het terrein rondom Bruil. Ook in 2022 nodigden we tientallen professionals uit om de hoofdmuur (die je ziet vanaf de dijk) te transforemren in een street art gallery. Wie deze muur afloopt en na de groene hijskraan naar links gaat vind de Hall of Fame waar iedereen los mag gaan met diens eigen graffiti bussen. Wees niet getreurd als na een week iemand anders over jouw art heen gaat, dit is juist het dynamische aspect van de vrijplaats waardoor die gaat leven!

Festival Aan Hogerwal is van plan jaarlijks terug te keren in de haven met streetart, dance en muziek en popUpop zal hier samen met Astrant de kartrekker van blijven. Daarnaast faciliteren we door het jaar heen verschillende jams met wisselende jonge en oudere talenten, soms ondersteund met een beetje (live) muziek :)

Alles over de plek en het festival vind je op festivalaanhogerwal.nl

Rijnhaven 2
rijnhaven2
rijnhaven 4
rijnhaven

Afgelopen vijf jaar heeft het streetart-team van poppodium Astrant (Ede) druk aan de weg getimmerd met het inkleuren van Ede. Talloze onaantrekkelijke plekken zijn omgetoverd tot prachtige kunstwerken. In samenwerking met lokale, nationale en internationale kunstenaars zijn er in vijf jaar tijd meer dan 100 muurschilderingen aangebracht op verschillende plekken in Ede. Niet alleen kregen, muren, silo’s en tunnels een veel mooier uiterlijk, ook wist Astrant de gemeente Ede en haar bewoners te overtuigen dat streetart niets met vandalisme en hangjongeren te maken heeft, maar een positieve kracht is, die kan bijdragen aan een betere leefomgeving.

Dit verhaal heeft Wageningen ook bereikt. Tijdens de zomer kon je een tiental artiesten aan het werk zien, mensen van naam in die subcultuur, elk met een trappetje en een boel verfbussen en lakrollers op de grond. Je kon er verschillende muurschilderingen zien - van Mondriaanachtige abstracties tot schedels, letters (‘pieces’), graphic novel achtige, een Samoerai, zelfs fotorealisme. Er was weer iets bijzonders te beleven in de Wageningse haven, en dat is zeldzaam op die plek, waar normaal niets gebeurd. Het is een verdoemhoekje van de stad, vaak genoemd als een van de lelijkste plekken. Totdat de zomer van 2021 daar verandering in bracht.  

Nu kunnen we op dit project voort blijven bouwen en de haven tijdens de zomerdagen vullen met muziek en mensen blijven stimuleren de Hall of Fame te gebruiken om hun eigen talenten te ontplooien. Loop langs de muur, laat de kunstwerken op je inwerken en maak je eigen op de Hall of Fame. Deze muur is te vinden aan het einde van de eerste muur, voorbij de groene hijskraan en dan de eerste afslag naar links.