Van postkantoor
naar popupop

Hoe het einde het begin werd

Soms staan alle seinen tegelijk op groen en lijken voorheen onvoorstelbare zaken plots heel logisch. Wat eind 2017 begon als een schier onmogelik plan om van het oude postkanoor en popzaal te maken, leidde eind 2019 tot groen licht voor een serieuze structurele investering in het popklimaat van Wageningen.

Het postkantoor was een droom: een eigen plek voor livemuziek en alles wat daarbij komt kijken. Een burgerinitiatief van Stichting Ondersteuning Livemuziek Wageningen en de stichting Eugeia Fonds leidde tot een gedegen haalbaarheidsonderzoek, met de conclusie dat deze plek binnen de financiële kaders van het moment onhaalbaar was.

Die tegenslag was gek genoeg het begin. Dankzij het onderzoek landde het besef dat de breed gedragen wens voor meer live muziek in de stad niet te verwezenlijken is zonder een serieuze investering.

POPUPOP wil een deel van de programmering van het nationale club- circuit weer naar Wageningen halen in samenwerking met bestaande podiumlocaties en onafhankelijke organisatoren. Ze brengt samenhang in het aanbod en bewerkstelligt samenwerking tussen verschillende partijen. Dit alles doet ze door zelf programmering te initiëren in samenwerking met partijen, deze programmering te promoten en het risico af te dekken.

Feitelijk werken we toe naar een poporganisatie die straks klaar is als zich weer een ‘postkantoorkans’ voordoet. Want de realiteit die zich via het haalbaarheidsonderzoek aandiende was niet alleen financieel.

We moesten met zijn allen ook erkennen dat als er nu een gebouw zou zijn waar we elke donderdag, vrijdag en zaterdag 400 mensen zouden kunnen ontvangen voor een feest of concert, er eigenlijk geen natuurlijke hoofdbewoner is. Simpel gezegd: wie moet dat dan gaan doen? Geen van de organisaties durfde daar volmondig ‘ja’ op te zeggen.

De volgende keer zal er wel iemand ja zeggen als het goed gaat: POPUPOP. En om dat waar te kunnen maken, heeft de gemeente ons de komende jaren gegeven om nu al te beginnen met wat we hebben: veel goede en onafhankelijke organisatoren, flink wat plekken die – soms met een kleine aanpassing – prima gebruikt kunnen worden voor een concert of feest met Dj line-up en een coalitie van partijen die de uitdaging aan durft te gaan.

Door nu te beginnen, te experimenteren, te ervaren wat wel en wat niet werkt, en waar en wanneer iets werkt, bouwen we met zijn allen aan die organisatie. En door het te doen samen met al die verschillende partijen, bepalen we samen wat POPUPOP wordt.

POPUPOP is het uiteindelijke resultaat: het antwoord op de vraag 'wat kunnen we wel met het budget dat we op dit moment kunnen vrij maken?'

popupop-sticker

popupop, een
project van
Wageningen Live

Mogelijkheden om samen te werken met popupop

POPUPOP wordt als project uitgevoerd door de Stichting Ondersteuning Livemuziek Wageningen, in de lokale volksmond beter bekend als Wageningen Live. Het idee en daarna uitgewerkte plan is bedacht en opgesteld door het bestuur van Wageningen Live. Op het moment dat de gemeente groen licht gaf en subsidie vrij maakte voor een periode van 4 jaar (2020-2023) is bestuurslid en popupop initiator Ron van der Sterren uit het bestuur gestapt om de daad bij het woord te voegen en popupop uit te kunnen voeren als project.

Ons bestuur

In het eerste jaar van popupop heeft Wageningen Live als stichting een metamorfose ondergaan. Oud voorzitter Maarten Hack is na zijn overlijden uiteindelijk vervangen door oud bblthk directeur Sjaak Driessen. Penningmeester René Bastiaansen is opgevolgd door Lieuwe Brouwer. De huidige samenstelling (31-12-2020) van het bestuur is als volgt:

Sjaak Driessen: voorzitter
Lieuwe Brouwer: penningmeester
Marijn van der Meij: secretaris
Theo de Bruijn: bestuurslid

Wageningen Live zal als stichting elk jaar middels een jaarverslag inclusief financiële verantwoording afleggen over haar activiteiten, inclusief popupop. Deze kun je vanaf half 2021 terugvinden op de site van Wageningen Live.

Laat wat
van je horen

Ons kantoor is net als wij mobiel en elke keer op een andere plek, maar je kunt ons altijd bereiken! Nu meteen een berichtje sturen mag ook!


popupop TEAM

Silvia Hendriks: programmering
Leonie Nispeling: productie
Dirk Beukers: promotie & communicatie 
Tjahzi Oosterkamp: streetart producties
Ron van der Sterren: algemene coördinatie

info@popupop.nl